Kaffevarieteter : Del 2, Bourbon

Någon beskrev skillnaden mellan kaffebönor med äpplen, vilket jag tycker är genialt. Alla äpplen tillhör samma släkte, men de olika sorterna skiljer sig distinkt åt i smak, konsistens och användningsområde; Granny Smith är grönt, syrligt, fast och gör sig bra i paj, medan t.ex Red Delicious är klarrött, sött, mjukt och inte gör sig bra i paj. Olika sorter, olika förutsättningar helt enkelt. Samma sak med kaffebönor. Med det sagt fortsätter vi med Bourbon-bönorna:

Bourbon

IMG_4531.JPG

Bourbon-kaffeplantan ger ungefär 20-30 % mer avkastning än Typica-plantan, men fortfarande mindre skörd än de flesta andra varieteterna. Bären mognar fort och kan lätt blåsa av om det blir kraftig vind. De är lite mindre och rundare än Typicans ovala form. Det finns både röda, gula och orange varianter av bönan, men den röda är vanligast. Den bästa altituden för Bourbon-plantan är på mellan 1200 och 2000 m höjd. Den är vanligast i Brasilien och Centralamerika Bönorna ger en komplex syra, fruktighet och alldeles utomordentlig balans i koppen med en söt eftersmak.

Kaffetips: Slöinges Dario Hernandez från Guatemala.

En reaktion på ”Kaffevarieteter : Del 2, Bourbon

  1. Ping: Kaffevarieteter : Del 3, Caturra | apkaffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s