Kaffevarieteter : Del 1, Typica

Smaken på din kopp kaffe beror inte enbart på var det är odlat, utan också på vad det är för sorts planta bönorna (bären) växt på. Vi tänkte gå igenom några varieteter som har sitt ursprung i Arabica-arten, vilken är den mest kommersiellt gångbara. De två ursprungliga varieteterna (hybrider/naturliga mutationer) på Arabican är Typica och Bourbon, så låt oss börja med den förstnämnda:

Typica
IMG_4521.JPG
Källa: http://www.coffeshrub.com

Typican härstammar från Centralamerika och är en naturlig hybrid. Den växer bäst på höga höjder och har stora ovala röda kaffebär. Plantan blir mellan 3.5 – 4 m hög. Den odlas ganska lite, (främst i Centralamerika, Jamaica och vissa Indonesiska öar) men ger ofta en söt och lite syrlig kopp med fina citrus- och blomstertoner. Syran i bönorna ökar oftast med höjden de växer på.

Prova gärna Koppi’s Monte Copey som är en rost på Typica-bönor.

Källor:
http://www.panamavarietals.com/our-current-offers/varietals/

http://www.coffeeresearch.org/agriculture/varietals.htm

http://www.cafeculture.com/businessinsights/coffee-varietals

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s